PAIMION KESÄTEATTERI FACEBOOKISSA

Paimion kesäteatterin Facebook-sivuille tästä

Paimion Kesäteatteri

Paimion Kesäteatterin kotisivut

KAKSIPÄINEN KOTKA LASKEUTUI PAIMIOON

Paimion Kesäteatteri kantaesitti kesällä 2006 Timo Koivusalon elokuvan KAKSIPÄISEN KOTKAN VARJOSSA! Näytelmän sovitti ja ohjasi Pekka Saaristo.

Timo Koivusalon uusin elokuva on kuvitteellinen rakkaustarina, joka sijoittuu 1900-luvun alkuun, jolloin Suomi oli Venäjän alaisuuteen kuuluva suuriruhtinaskunta. Ensimmäinen sortokausi ja väkivaltainen venäläistämispolitiikka synnyttivät Suomessa sekä aktiivisen että passiivisen vastarinnan. Kertomuksen sankarit, Mannerin veljekset Aaro ja Antti, toimivat eri menetelmin. Runoilija Aaro kirjoittaa ja uskoo sanan mahtiin. Antti-veli toimii ja luottaa anarkiaan ja terroriin.

Venäläisten " miehitysjoukkojen" komentaja käyttää äärimmäisiä keinoja kansallisen kapinan kukistamiseksi. Rakkaus ja usko parempaan huomiseen yhdistävät kuitenkin ihmisiä. Alitajuinen vuosikymmeniä kasvanut tietoisuus oikeudesta itsenäiseen maahan, kieleen ja kulttuuriin voimistuu. Kansa ei voi enää alistua vieraan vallan hallintaan. Kaksipäisen kotkan varjo saa väistyä. Itsenäisyyden aamu-aurinko toistaa punastuen kansan sanomaa:"…olkaamme siis suomalaisia!"

Suurimuotoisen musiikkielokuvan muuttaminen toimivaksi kesäteatteriesitykseksi oli tehtävänä vaativa. Halu ja kyky ottaa riskejä ovat aina kuuluneet "paimjolaisem pelamise" toimenkuvaan. Muun muassa Silkkikivi, Tolppaenkeli, Aalto Paimiossa, Viulunsoittaja, Mustalaisleiri ja Jääkärin morsian ovat näytelmävalintoina vaatineet paljon työtä, osaamista ja onnistumisen tahtoa. Paimiossa otettiin ilolla vastaan Koivusalon luottamus ja lupa valmistaa Kaksipäisen kotkan varjossa -elokuvan pohjalta kesäteatteriesitys. Kansakunnan suuria käännekohtia on Paimion Kesäteatterissa kuvattu ruohonjuuritasolta aikaisemminkin.

Musiikin osuus kokonaisuudessa oli hyvin tärkeä. Kaksitoista melodista ja tarttuvaa laulua ovat Koivusalo & Palin -tuotantoa ja Markku Johansson on tehnyt sovitukset suurelle viihdeorkesterille.

 

Käsikirjoitus: Timo Koivusalo
Musiikki: Timo Koivusalo ja Susanna Palin
Ohjaus ja sovitus elokuvakäsikirjoituksesta: Pekka Saaristo
Kapellimestari: Outi Ollila
Puvustaja: Marjo Kallio
Äänisuunnittelu: Suomen Esityspalvelu Ky.
Koreografia: Anne-Maija Mulari
Lavastuksen suunnittelu: Pekka Saaristo
Musiikin sovitus Markku Johanssonin sovitusten pohjalta: Outi Ollila
Maskeerauksen opetus: Satu Kaappola
Lavastuksen toteutus: Esa Ruusumo ja työryhmä
Musiikin ohjaus: Outi Ollila
Pukujen toteutus: Marjo Kallio, Mira Virransuo, Irina Virransuo, Eija Mannila

 

Vaativissa laulurooleissa nähtiin Paimiossa mm. kokeneet ja karismaattiset Hanna Suomi, Markku Kotamäki, Pauliina Entonen, Ville Kotamäki ja Gerhard Gilbert.

Historiallisen suurelokuvan kesäteatteritulkinta: Koivusalon kansanomaisuus ja tarttuvat melodiat, Saariston teatterikokemus ja paimiolainen tekemisen ilo ja osaaminen takasivat nautinnon!


Timo Koivusalo ja Susanna Palin kävivät  tervehtimässä Paimion Kesäteatterin työryhmää lehdistötilaisuudessa maaliskuussa 2006:

 


Verneriä esittävä Markku Kotamäki (vas.)
keskustelee Timo Koivusalon kanssa tulevasta produktiosta.
Taustalla ohjaaja Pekka Saaristo

 


Kapellimestari Outi Ollila (vas.) käy läpi näytelmän musiikkia Susanna Palinin ja Timo Koivusalon kanssa, jotka ovat säveltäneet ja  sanoittaneet näytelmän musiikin


Pekka Saaristo ohjaa Kaksipäisen kotkan varjossa Paimion Kesäteatteriin. Susanna Palin ja Timo Koivusalo odottavat innolla kesäkuun ensi-iltaa

Lehdistökuvia (kuvat Kenneth Strömberg):


Kuva1: Vankikulkue vasemmalta venäläinen sotilas (Ora Laaksonen), Verneri (Markku Kotamäki), vanki (Sami Olander), Aaro Manner (Ville Kotamäki) ja vartija (Lassi Salko).


Kuva2: Komentaja (Gerhard Gilbert) määrää päätoimittajaa (Juho Kotamäki) pysäyttämään sanomalehden painamisen. Taustalla keskellä aliluutnantti Bogdanoff (Sami Parkkinen).


Kuva3: Maria (Roosa Kytölä) ja Antti Manner (Sami Olander) suunnittelevat yhteistä tulevaisuutta.


Kuva4: Kirkkoherra (Veikko Entonen) ja Aaro Manner (Ville Kotamäki) siunaavat Antti Mannerin haudan lepoon yhdessä muun hautajaisväen kanssa.


Kuva5: Kapakkalaulajatar Saara (Hanna Suomi) muistelee menneitä sunnuntaikävelyllä.


Kuva6: Helppoheikit Vasil (Aki Hiekko) ja Verneri (Markku Kotamäki) ryypyllä.


Kuva7: Komentaja (Gerhard Gilbert) kiristää Ellaa (Pauliina Entonen).